V rozvrhu jógových studií můžeme nejčastěji vidět dvě různé délky trvání lekcí jógy, a to 60ti a 90ti minutové. Každá lekce bude svou délkou odlišná, bude mít své specifikace, své pro, ale možná se najdou i proti. Jaké jsou tedy mezi nimi rozdíly? 

Jógová studia v rozvrhu nabízejí spoustu druhů jógy, aby si mohl vybrat opravdu každý jogín. Na výběr budete mít nejen z odlišných druhů, ale i délky lekcí, a to nejčastěji z 60, 75 a 90 minut dlouhé jógové lekce. Jaké jsou odlišnosti, výhody a nevýhody délky jógový lekcí?

Kratších lekcí v délce 60ti minut je v rozvrhu jógových studií daleko víc. Důvodem je časová vytíženost samotného studia, ale i to, že kratší lekce jsou zpravidla navštěvovanější. V dnešní době, kdy máme všichni mnoho povinností, horko těžko hledáme čas, který se nám synchronizuje s kalendářem jógového studia. Proto ve většině případů zvolíme hodinovou lekci namísto 90ti minut. Kratší čas vypadá efektivněji a příchozí jogín si řekne, že hodinu jógy zvládne hravě.

Na první pohled se může zdát, že delší lekce budou zpravidla fyzicky náročnější. Opak je, ale pravdou. Mnohdy jsou 60 minut dlouhé lekce daleko náročnější z důvodu menší časové kapacity, do které se učitel jógy snaží dostat co nejvíce ásanových sekvencí, aby příchozím jogínům předal, co největší jógový zážitek. Lekce jógy, které mají 90 minut nabízí více času jak pro učitele, tak pro cvičící jogíny na podložce. Delší lekce jsou vhodnější pro začátečníky z důvodu, že je jednotlivým ásanám věnován dostatek času. Zároveň u delších lekcí dochází k většímu prohřátí a prakticky až po 60ti minutách se tělo uvolní natolik, aby se mohlo kvalitně protáhnout. Obecně platí, že čím delší čas věnujeme praxi na podložce, tím bude pro nás přínosnější.

Na druhou stranu každá minuta se počítá, a to i taková praxe, která nám zabere pouze pár minut, protože jóga není jen o fyzickém těle, ale i o našem nitru. Hlavní je poslouchat sebe a praktikovat to, co nám nejvíc prospívá.

Jógové lekce, které jsou v délce 90 minut jsou buď zaměřeny na jeden druh jógy, nebo se v praxi setkáváme i se dvěma. Jak je to možné? Jóga nás učí o rovnováze, jak životní, tak i jógové. Veškeré ásany provádíme na obě strany našeho těla, abychom ho komplexně harmonizovali. To samé se děje i při výuce dvou druhů jógy, kdy častou kombinací v rámci lekce bývá dynamická a klidnější jóga. Příkladem je spojení Yin Yang jógy, kdy se lektor věnuje rovnoměrně každému z těchto stylů. Student má tak dostatek prostoru procítit, jak na něj působí dva odlišné druhy jógy v jeden čas. Delší lekce, které jsou věnovány pouze jednomu druhu jógy pomáhají k vědomému cvičení, ale i podrobnějšímu vysvětlení jednotlivých ásan a jejich přechodů. U delších lekcí je velkou výhodou i delší šavásana, neboli pozice mrtvoly, která je prováděna na závěr lekce. Jsme si jistí, že tato ásana patří mezi studenty k nejoblíbenějším. Nepředstavujte si ale pouze dlouhé polehávání v dané pozici, jde o daleko hlubší relaxaci, které díky danému časovému prostoru dosáhnete. Delší čas v šavásaně efektivně působí na celé naše tělo, které má prostor procítit efekty z odcvičené hodiny. Efekt má i na duši, která nalezne potřebnou dávku očisty, ale i mysl, která se zklidní.

Pokud je pro vás 60 minut jógy málo a 90 minut pro změnu hodně, jógová studia nabízí také 75ti minutové jógové lekce, které poskytují tzv. časový kompromis. Naleznete je i v našem pravidelném rozvrhu.

Najděte si takovou lekci jógy, která Vašemu tělu, mysli, ale i duši sedí nejvíc.

Autorka: Tereza Loduhová