S pojmem detoxikace si každý z nás nejčastěji spojuje jaro. Období po zimě, kdy cítíme velkou potřebu pro znovu nastartování organismu. Řádné péči o naše tělo bychom se ale měli věnovat celoročně. Pokud vynecháme jarní pročištění, o to víc cítíme, že bychom se potřebovali nastartovat v létě. Jak nám může jóga pomoci?

Pro podporu detoxikace organismu nemusíme konzumovat čerstvé šťávy a nastavovat si několikadenní půsty. Postačí nám správná jógová rutina, která napomůže detoxikovat tělo. Jóga nám pomáhá k odstranění všeho nežádoucího, co se uvnitř nás nachází. Můžeme se na věc podívat i z odborného hlediska. Jóga napomáhá odstraňovat z těla oxid uhličitý, pomáhá nám nastartovat lymfatické uzliny a správný průtok krve v těle. Jógová praxe je velkou dávkou přínosné energie do našeho těla a zároveň dokáže nepotřebnou energii z našeho těla odstranit. Nejpřínosnější ásany pro podporu očištění organismu jsou inverze, předklony a zkruty.

Následující ásany podporují trávení, nastartují oběh krve, podpoří vnitřní sílu a energii. S tím se pojí nastartování organismu, který se dokáže pročistit od všech škodlivin. Každou jednotlivou ásanu prodýchejte na pět a více nádechů. První dva nádechy a výdechy proveďte nosem a ústy. Hluboký nádech nosem a hluboký výdech ústy. Poslední tři a více opakování provádějte pouze nosem.

PES HLAVOU DOLŮ – ADHO MUKHA SVANASANA

Pes hlavou dolů je jednou ze základních inverzních ásan. Srdce se v dané pozici nachází nad naší hlavou a tím zvyšují energii a průtok krve v našem těle. Inverze obecně podporují cirkulaci krve a pročištění lymfatických uzlin.

Zůstaňte v pozici na pět hlubokých nádechů a výdechů. Poté si odpočiňte v pozici dítěte.

ZKRUT V SEDĚ – ARDHA MATSYENDRASANA

Při této pozici dochází především k rotaci páteře a uvolňování veškeré energie v oblasti zad. Zároveň dochází ke stlačování trávicího systému, který napomáhá k jeho aktivaci. Aktivace trávicího systému vede k lepší detoxikaci, protože dochází k odstraňování odpadu a toxinů usazených ve střevech.

Vydržte v této pozici na 5 nádechů a výdechů na každou stranu. Při každém výdechu se pokuste více uvolnit a tím pádem zkut prohloubit.

POZICE ORLA – GARUDASANA

Pozice orla patří mezi balanční pozice. Pomáhá k zesílení vnitřní energie a zvýšení krevního oběhu. Balanc doprovázený zkrutem nám pomáhá k odstranění toxinů usazených v našem těle. Pro stabilnější provedení balančních pozic použijte Drishti neboli soustředěný pohled na nehybný bod po celou dobu ásany. Drishti vám zajistí stabilnější a bezpečnější provedení pozice.

Ásanu proveďte na obě strany. Začněte na pravou, která podpoří správné vylučování a peristaltiku střev. Prodýchejte pozici orla na každé straně pětkrát výše uvedenou technikou.

OBRÁCENÝ TROJÚHELNÍK – PARIVRTTA TRIKONASANA

Pozice obráceného trojúhelníku protahuje oblast horní polovina těla a celé páteře. Pomocí rotace dochází ke stimulaci trávicích orgánů a nervového systému. Ásana napomáhá nejen k detoxikaci organismu, ale i k uvolnění depresí.

Pozici proveďte na obě strany a zůstaňte v ní na dlouhých pět nádechů a výdechů.

ŠIROKÝ STOJ ROZKROČNÝ – PRASARITTA PADOTTANASANA

Ásana, kterou řadíme mezi předklonové pomáhá zlepšit krevní oběh, díky tomu, že je naše hlava umístěna níže než srdce. Pozice našemu tělu pomáhá rozproudit energii a tím docílit i rychlejší a lepší detoxikaci.

V předklonové ásaně zůstaňte na pět hlubokých nádechů a výdechů.

Na závěr každé praxe, i té zaměřené na detoxikaci, si dopřejte zaslouženou pozici šavásany. Pozice je relaxační a v celém těle nechává doznít sílu předchozí praxe. Detoxikace není postavena na dietách. Je o celkové práci s naším tělem. Správným pohybem dokážeme naše tělo zaktivovat natolik, že budeme vytvářet prevenci našeho organismu celoročně.

Příjemnou cestu za vědomou péčí o tělo. Namaste.

Autorka: Tereza Loduhová